Wim Vos Automatisering

Freelance Systeembeheer in Velp/Arnhem

Selecteer de taal

thereisnocloudOok in de computerwereld ontvouwt zich op het moment een ernstig schandaal.
De CloudSwap is soortgelijk aan het renteswap schandaal.
De Cloud wordt "verkocht" als gratis opslag ruimte vaak zelfs inclusief gratis systeembeheer, allemaal gesponsord door de Cloudleverancier. Die schijnen alles weg te geven.
Er zijn er op dit moment een viertaltal grote Cloudleveranciers dit zijn Microsoft, Google, Dropbox en Apple.

Wie even doordenkt beseft dat "gratis" niet kan en er ergens een verdienste aan moet zitten. Personeel werkt echt niet voor niets.

De Cloud is gebaseerd op het delen van bronnen. Zoals met elektriciteitscentrales. Een computer bepaald waar er nog opslagruimte over is en jouw gegeven worden daar vervolgens opgeslagen.

Zo weet een bedrijf zelf nooit waar die gegevens staan opgeslagen. Dat kan in Nederland zijn, in America, China of in de Oekraïne. Wel een probleem want in het land waar je gegevens fysiek staan opgeslagen heb je belangen en dat moet aan wettelijke regels voldoen.
Nu kun je aanvoeren dat je niet weet waar gegevens staan. Of dat wettelijk standhoud valt nog te bezien.

Wat er vervolgens ook niet wordt bijverteld is dat als je weggaat bij de cloudleverancier je al je gegevens kwijt bent. En een lokale back-up van je gegevens was niet nodig, en ook niet makkelijk, volgens de Cloudleverancier.

Natuurlijk, je kunt de gegevens één voor één kopiëren. Maar in het geval van b.v. Office 365 zijn met dat pakket gemaakte bestanden niet meer te bewerken met een ander pakket. En omdat je toch niet gemakkelijk weg kunt, gaat de contractprijs na het eerste jaar altijd onevenredig omhoog. En hoe langer je al werkt in de Cloud hoe vaster je zit en hoe hoger de prijs.

  • De boekhouder die wil upgraden naar een ander boekhoudpakket is al zijn klantgegevens kwijt. Uittypen van alle gegevens van jaren werk is ondoenlijk.
  • De zorgleverancier kan niet meer weg want dat is hij is al zijn persoonsgegevens kwijt.

Ter verduidelijking Wim Vos is niet tegen de Cloud, integendeel de Cloud is een vitaal onderdeel van ieder modern bedrijf. Wel ben ik tegen het onder valse voorwendselen verkopen van bedrijfsgegevens aan -meestal Amerikaanse- bedrijven.
In de afgesloten overeenkomsten met die bedrijven staat bijna altijd dat de gegevens die in de Cloud wordt gezet eigendom worden van de cloudleverancier. Controleer uw overeenkomst maar.
Volgens de Amerikaanse wetgeving heeft de regering onbeperkt toegang tot die bedrijfsgegevens (o.a. door de patriot act). Handig voor het opsporen van kinderporno en terroristen maar de meesten van ons houden zich daar niet mee bezig ga ik vanuit.

Vaak heeft die verkoop ook nog privacy problemen, Zijn al jouw klanten schriftelijk akkoord gegaan met de verkoop van hun privé gegevens aan de cloudleverancier voordat je ze in de Cloud zette? Zo niet kun je vervelende problemen krijgen.

Ook particulieren vallen vaak in de Cloudswap echter bij particulieren wordt door de markt verwacht dat de kosten niet zo direct zullen stijgen.

Oplossing
Een van mijn belangrijkste werkzaamheden op dit moment zijn gegevens van particulieren en bedrijven weer uit de Cloud te krijgen en computers weer onafhankelijk te maken van de Cloudswap. Na uitleg van de voor- en nadelen.

Wat dan wel?
Gebruik je eigen Cloud! b.v. een NAS., Tonido of Nextcloud. Een NAS is een apparaat met opslagruimte in je eigen bedrijfspand, bijvoorbeeld de meterkast. Het gebruikt haast geen stroom en de opslagruimte zelf kost bijna niets (ongeveer Euro 60,- voor 1 Terabyte voor 5 jaar levensduur). Voor bedrijven ben ik gespecialiseerd in Nextcloud. Bedrijfsgegevens blijven van en in het bedrijf, zijn versleuteld en niet in te zien door derden. Backups kunnen buiten het pand opgeslagen worden.